Udgivet i Artikler

Betal kontant eller køb på afbetaling? Hvilke muligheder har du, og hvad giver mening hvornår

Af Ratings.dk

Økonomi er noget vi alle må forholde os til dagligt. For det første skal vi have en form for indtægt for at kunne betale vores regninger men også have penge til vores forbrug. Det være sig både til de faste og løse udgifter.

Kom langt økonomisk med et budget

Et budget giver os overblik over, hvad vi har til rådighed hver måned, når vores faste udgifter er betalt. Dertil hvad vi har af penge til det daglige forbrug som mad, fornøjelser m.m. Men også hvor mange penge, du kan afsætte til din opsparing, uforudsete udgifter som etc. en ovn eller til en ønsket ferie. Et budget sikrer samtidig, at du ikke får brugt flere penge end du har til rådighed.

Det kræver selvfølgelig, at man holder styr på sine konti og samtidig holder øje med sit forbrug. Her kan man evt. sætte sine konti op, så det matcher ens kontokort eller løbe sine kvitteringer igennem med jævnlige mellemrum. Oveni sikrer du med et budget, at dine penge tjener dig og ikke til unødige renter. For det kan koste dyrt, hvis gældsfælden får for meget plads i din økonomi. Især hvis du forbruger mere end du tjener til unødige ting. Altså til ting du egentlig godt kan undvære.

En stram økonomi kan til tider kræve et lån

Trods gode hensigter om at passe bedst på sine penge, kan det alligevel ske, at man i perioder er tvunget til at låne ekstra penge. Måske er man blevet arbejdsløs for en længere eller kortere periode eller er studerende, hvor pengene også kan være små. Her kan gode råd være nyttige;

  1. Sælg eventuelt ting du ikke behøver længere
  2. Måske du kan finde en billigere bolig eller arbejde lidt ekstra
  3. Check op på dine udgifter og dit forbrug. Måske du kan hente nogle besparelser hjem evt. på mad, benzin ved at tage cyklen, forsikringer eller andet dagligt forbrug.
  4. Vælger du at låne, så er der muligheder her mange med hurtig udbetaling. Det er dog vigtigt, at du har øje på den månedlige rente samt evt. også et lånegebyr, der kan blive pålagt. For disse udgifter skal også tilbagebetales oveni selve lånebeløbet.
  5. Afvej størrelsen på lånebeløbet inkl. de ovenstående ekstra udgifter. Afhængigt af hvad pengene skal gå til. Skriv det ind i dit budget, så du får styr på udgiften. Men du kan stå og have akut brug for en ovn, idet den gammel er i stykker. Og måske du ikke har alle pengene til ovnen stående på nogle af dine kontoer. En bedre brugt ovn kan måske også findes, indtil du har råd til en ny.

Du kan også høre din bank om hjælp for et lån eller dine forældre. Låner man pengene privat af folk, man kender spares ofte de ekstra udgifter. Hvilket jo i sidste ende gavner ens økonomi og økonomiske situation.

Rod i økonomien

Rod i økonomien på lang sigt er aldrig rart. Til dels fordi det kan have alvorlige konsekvenser for en på sigt. Bl.a. at man ikke kan eje noget. Men man kan også gå og have ondt i maven samtidig med, at det påvirker ens humør. Det er altid en god ide, at få kontaktet sine kreditorer eller sin bank i tide. Så man kan få lavet nogle holdbare aftaler frem for ikke at betale.

Altid fornuftigt at spare op

Det kan være nemt at bruge alle sine penge. Især som ung hvor man også gerne bare vil leve livet. Men en dårlig økonomi er aldrig en god start, trods man tænker; det går nok alt sammen. Men årene går hurtigere end man tror.

Så har man gæld, man ikke betaler af på, kan det hurtigt vise sig i et voksende rentebeløb samt gebyrer. Og heraf kan det hurtigt blive en ond cirkel, som man måske aldrig formår at komme ud af. Så det er tilrådeligt at spare op løbende, når man har mulighed for det. Til dårligere tider, som man også siger.

Kontant afregning

Mange økonomiske transaktioner foregår digitalt. Det kan gøre, at man ikke på samme måde har føling med sin økonomi som med det at have kontanter på sig. Med kontanter på lommen, så kan du nemmere sikre, at du ikke anvender flere penge, end du reelt har. Derfor kan det være en god ide at hæve kontanter til sit ugentlige forbrug.

Men ellers kan du nedfælde dit forbrug i en notesbog, så du på den måde også får et overblik over, hvad dine penge går til. Kontoen hvor dit forbrug trækkes fra, bør du selvfølgelig også gennemgå og afstemme. Idet det sker, at hævninger ikke altid trækkes med det samme. Specielt hvis transaktioner finder sted i udlandet.

Kviklån kontra almene banklån

Der kan være situationer i ens liv, hvor lån er nødvendigt. Trods man måske sparer op, sker det alligevel at man til tider kan overraskes økonomisk. Måske man har akut brug for penge til at få lavet en tand eller penge til en rejse, idet man er stresset og nedkørt eller ramt psykisk af mange forskellige årsager.

Alment banklån er at foretrække frem for kviklån. Til dels grundet kviklåns højere rente men også den højere gebyrtilskrivning. Men kan man ikke låne penge i banken eller privat, så se udbuddet af kviklån grundigt igennem. Netop for at sikre din fremadrettet økonomi mest hensigtsmæssigt for dig selv. Nemlig ikke at skulle tilbagebetale for høje renter og gebyrer.

Gældsfælden kan spænde ben for ens drømme

Får gældsfælden først fat i en. At man forbruger mere end man kan indtjene og betale tilbage, kan det hurtigt blive en fæl livscirkel. Til dels at man ikke får udført sine drømme også med en evt. partner. Derfor er det at spare op igennem livet altid sund fornuft. Især hvis man også gerne vil være ejer af egen bil, lejlighed eller hus. Har man dertil en opsparing stående, er det også nemmere at låne penge i banken.

Fornuftigt at bruge tid på sit budget

Et budget er altid vejledende hen over året. Så retter du det til løbende, så sikrer du også et bedre overblik over din samlet økonomi. Der findes mange gode værktøjer som Excel regneark eller apps, du kan anvende. Så benyt det værktøj, der passer bedst til dig.