Udgivet i Artikler

Turen går til Sardinien - 4 ting du skal opleve på denne smukke ø

Af Ratings.dk

På en rejse til den italienske ø Sardinien kommer du til at opleve Italien på en helt ny måde. Du vil møde smuk, uspoleret natur med kyststrækninger, skove og klipper, og du kan gå på opdagelse i lækker mad og spændende kultur. 

Sardinien er på mange måder en skjult perle, du bestemt bør have på din rejseliste. Her får du 4 ting, du skal opleve på den skønne ø.

Sardiniens historie - kort fortalt

Sardinien eller Sardegna, som navnet er på italiensk, er en italiensk ø og region syd for Korsika. Selvom det er en ø, tæller befolkningen faktisk hele 1,6 millioner mennesker. Det gør Sardinien til den næststørste ø i Middelhavet.

En del af det italienske fastland hørte tidligere til Sardinien, og øen har da også historisk været et kongedømme. Øen har desuden været invaderet og besat af bl.a. Romerriget, Genova og Spanien, indtil 1720 hvor Kongeriget Sardinien blev oprettet. Da Italien blev en samlet stat i 1861, blev den sardinske konge monark for hele landet.

Øens hovedby er Cagliari. Her sidder der et til dels selvstyrende parlament under ledelse af en præsident.

Sol dig på strandene

Hvis ferie for dig er lig med at slikke sol på smukke strande, bør du helt klart besøge denne italienske ø. Det er nemlig ikke uden grund, at Sardinien kaldes strandenes ø. Du finder strande i massevis med hvidt sand, smukt turkisblåt vand og fantastiske klipper. 

Faktisk vil du kunne opleve stor variation i strandene på ganske kort afstand af hinanden. Øen er perfekt for dig, der elsker strande, som strækker sig i kilometervis, og for dig, der foretrækker mindre bugter, hvor du kan ligge for dig selv hele dagen.

Øens mest kendte strand er La Pelosa, som ligger i den lille nordlige fiskerby Stintino. Rejser du til østkysten, finder du Cala Gonone med sin lange stenede bugt og interessante grotter.

Costa Smeralda eller Smaragdkysten i det nordlige Sardinien er også et must at besøge. I dette meget eksklusive område finder du en 10 kilometer lang kyststrækning, som strækker sig fra Palau til Maddalena-øerne. Byen Porto Cervo er Costa Smeraldas samlingspunkt for eksklusive butikker, lækre restauranter og store yachter.

Nyd den sardiske natur

Er du til mere end blot at sole dig på stranden, kan Sardinien også byde på flot natur. Hvis du kører væk fra kysten, vil du opleve fabelagtige bjerglandskaber, smukke skove og stemningsfulde små landsbyer, der næsten føles helt uberørte af tidens udvikling.

Tager du en tur op i bjergene, er det ikke ualmindeligt, at du møder både køer, får og heste på vejene, som du skal holde tilbage for.

Det er først indenfor de senere år, at flere turister har fået øjnene op for Sardinien, og øen er endnu ikke præget af massive horder af besøgende. Derfor ser du heller ikke mange høje hoteller, som spolerer de fantastiske udsigter.

Besøg Neptuns grotte

Den sardiske natur er desuden skøn at tage på vandre- og bådture i. På turen kan du f.eks. besøge Grotta di Nettuno eller Neptuns grotte syd for byen Alghero. Det er en stalaktit-grotte, som blev opdaget af en gruppe lokale fiskere i det 18. århundrede. Med sine flotte drypsten og ledsagede ture er grotten i dag meget populær blandt turister.

Dog kan grotten kun besøges, når vandet er relativt stille, da indgangen kun ligger en meter over havniveau. Det betyder også, at den nemmeste måde at ankomme til grotterne på er med båd. Lad dig dog ikke skræmme af dette - grotterne er absolut et besøg værd.

Nyd lokalproduceret mad

Da vi befinder os i Italien, er maden naturligvis også noget, du skal opleve på Sardinien. Mange er af den opfattelse, at øen er kendt for fisk samt skaldyrsretter, men det er faktisk helt ikke tilfældet. I stedet bryster sarderne sig af deres mange kødretter. De nærer bl.a. stor kærlighed til gryderetter med forskellige typer af kød, oftest fjerkræ eller kanin.

Selvfølgelig kan du også nyde godt af et bredt udvalg af fisk og skaldyr. Det sardiske køkken byder på specialiteten bottarga, hvilket er revet rogn, der serveres som pasta.

Som mange andre steder i Italien er den traditionelle pasta også en stor del af kosten på Sardinien. Her bærer pastaretterne bare præg af det mellemøstlige køkken. 

Desuden finder du et fantastisk udvalg af lokalproducerede råvarer såsom honning, oste, vin og olivenolie. Du får altså mad i særklasse, når du besøger denne italienske ø.

Uanset om du er et madøre, elsker at slappe af på stranden eller udforske naturen, er Sardinien en guldklump, der absolut er et besøg værd.